4.10.2008

Krooninen sairaus rassaa

9.9. Botox

11.9. Kaulan alueen kipu helpotti, mutta hartiaseudun kipu paheni pistäväksi ja lopulta polttavaksi.

12.9. iski flunssa.

14.9. en osaa sanoa vapinan suhteen onko muutoksia.

Huili 17.-22.9. ei auttanut hartioissa olevaan polttavaan kipuun, mutta flunssa hieman rauhoittui.

23.9. työpäivän jälkeen selkä-, niska-, pää- ja pohjekipu vietävä. Lisäksi horkkamainen palelu.

25.9. jälkeen vapina alkoi paheta niin, että pää tyynyyn painaessa vapina vaivaa ikävästi. Samoin istuessa. Vaikuttaisi sille, että Botox on nyt väärissä lihaksissa. Nyt en enää pysty tietoisesti hillitsemään vapinaa kuten aikaisemmin. Eihän tässä näin pitänyt käydä?!!

Tähän päivään mennessä vapina ei ole helpottanut vaan pikku hiljaa pahentunut Botoxin jälkeen ja tilanne on muuttunut lähes sietämättömäksi. Mitäköhän tästä tulee? Tähän kohtaan haluan kertoa hieman tästä harvinaisesta sairaudesta nimeltä dystonia vaikka neurologini onkin sitä mieltä, että minulla on hyvälaatuinen essentiaalinen vapina eikä dystonia. Omasta mielestä sairaston servikaalista dystoniaa ja tätä mieltä on myös neurologi Joensuussa.

"Dystonia on aivojen tahdonalaisten lihasten liikkeidensäätelykeskuksen toimintahäiriö. Se aiheuttaa lihasten tahdosta riippumattomia, toistuvia ja nykiviä liikkeitä tai lisääntyneen lihasjänteyden aiheuttamia pysyviä virheasentoja. Dystoninen häiriö kohdistuu lihasten toimintaan eikä poikkeavuuksia ole todettu muussa aivotoiminnassa kuten muistissa, aistitoiminnoissa tai mielenterveydessä.

Servikaalisessa dystoniassa häiriö kohdistuu niskan alueen lihaksiin aiheuttaen pään nykiviä liikkeitä tai pysyvämmän lihasjänteyden lisääntymisen myötä pään ja niskan alueen virheasentoja. Joskus häiriö kohdistuu myös alemmas selän alueen lihaksiin aiheuttaen skolioosityyppistä selän kiertymisoiretta." (Lähde: http://www.dystoniayhdistys.com)

Ikävintä tämän hetken tilanteessa oli huomata, että kampaajalla hiusten pesutilanteessa niskan kipu oli tuskallista ja tuntui, että pää ei pysy paikoillaan ollenkaan. Aikaisemmin näin pahana en ole tilannetta kokenut. Pikku hiljaa tämä alkaa käymään psyyken päälle. Nyt toivon sydämmestäni, että tilanne palautuu samalla tasolle mitä se oli ennen viimeistä Botox-pistosta. Tuolloin vapinaa tuskin huomasi, nyt se on sietämätön.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Dystonialta tuo vaikuttaa.
Itse olen sairastanut servikaalista dystoniaa 10 vuotta ja oireet ovat hyvin samantapaiset.
Servikaalisen dystonian kanssa oppi elämään mutta vertaistuki on kullan arvoista, joten suosittelen ottamaan yhteyttä Suomen Dystonia-yhdistykseen jonka sivuilla olet jo käynytkin:)