20.10.2015

Pullistelua syksyn pimenevissä päivissä

Valopallo, jossa musta keskus, kylmä hiki, näköhäiriöitä, salamoivaa kipua. Puhe sentään kutakuinkin selvää kunhan ensin poistaa purentakiskot suusta. Kontaten takaisin sängylle. Jalat hieman koholle ja odotellaan. Pikku hiljaa olo tasaantuu, hiki kuivuu, mutta kipu ei katoa. Särkylääkettä, 600 Burana, ehkä se auttaa. Tai 600 Burana ja 1g Panadol, siinä ehkä sopiva coktail.

Suihkuun, töihin. Kiemurtelua kipu kiinni ihossa, jopa tunkeutuneena koko vasemman lavan alueeseen ja vasempaan käsivarteen. Etu- ja keskisormi sekä peukalo puutunut. Tuskallista. Soitto työterveyteen, aika lääkärille. Soitto myös fysikaaliseen hoitopaikkaan. Aika sinnekin. Lisää kipulääkettä. Toinen 600 Burana. Apu olematon.

Tuntien välissä käynti lääkärillä. Tarkat tutkimukset mahdollisen aivojen alueen vamman poissulkemiseksi. Ei aivovammaa, lisää kipulääketta ja sairauslomaa. Ei käy tähän hetkeen, kipujen kanssa töihin. Lopulta fysikaaliseen, hierontaa ja nikamien irrottelua. Ei apua. Ei helpotusta kipuun.

Ei helpota kipu reilun vurokauden aikana, pahenee vaan. Uudelleen lääkäriin. Lähes samat tutkimukset kuin ensimmäisellä kerralla. Ei nikamaperäistä vaivaa, käsihän toimii. Liikeradat laajat. Kotiin kipulääkkeitä syömään, mutta nyt ei enää töihin.

Neljäs päivä, aamulla soitto fysiatrille. Harvinainen fysiatri, hänelle voi soittaa suoraan ilman välikorvia. Siitä kiitos hänelle. Tiedustellaan ulottuuko kaksi kuukautta sitten varatun kaularangan magneettikuvauksen kuvausalue yläselkään? Ulottuu, mahdolliset nikamavauriot näkyvät. Hienoa! Magneettikuva aamupäivästä, tulokset heti kuvauksen jälkeen tiedossa. Radiologin lausunto täytyy kuitenkin odottaa. Kuinkakohan kauan olisikaan odotettu oikeaa syytä vaivoille mikäli magneettikuvauksen aika ei sattunut olemaan valmiina. Aika varattiin pitkään jatkuneen päänsäryn ja oikean käden toiminnan heikkenemisen vuoksi.

Viidennen päivän aamu, puhelin soi. Fysiatri kertoo, että radiologi on todennut saman mitä edellisenä päivänä kuvista nähtiin. 6-7 nikaman välissä on pullistuma. Kaularangan välilevyn pullistumassa rangan pehmeä sisältö ärsyttää hermojuurta. Käden kivut ovat hermoärsytyksen heijasteita. Vasen lapa myös aivan jäykkä, lihakset "kovat".

On siinä yhdelle ihmiselle taasen ärsytystä kerrakseen. Hermojuuren ärsytys, jos aikaisemmin olivat hermot ärsyyntyneet niin nyt sitten vielä hermojuuret. On läheisillä kestämistä. Onneksi kuitenkin nykylääketiede on kehittänyt troppeja kaikenmoisia. Aivan pahinta kipua ei ole tarvinnut kuunnella.

Ei kommentteja: